Website Weerbaar Water is m.i.v. 12 januari 2019 "live" gezet
De Historische Kringen van Maarssen, Breukelen en Loenen gaan de komende twee jaar op veel verschillende manieren aandacht geven aan alle aspecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In Stichtse Vecht ligt ca. 28 km van deze voormalige verdedigingslijn die in totaal 85 km lang is. De site: www.weerbaarwater.nl
De eerste activiteit ervan is de start van een rondtrekkende expositie die vanaf 26 januari a.s. in het Regionaal Historische Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in Breukelen te zien is.
Tentoonstelling over polder- en korenmolens in het Vechtstreekmuseum Maarssen.
Van 1 maart 2019 tot en met 15 september 2019 organiseert het Vechtstreekmuseum in Maarssen een tentoonstelling met als onderwerp de molens langs en nabij de Vecht (in Stichtste Vecht en in Weesp). Er worden 15 bestaande molens gepresenteerd namelijk Molen de Ruiter (Vreeland), Molen de Hoop en De Loenderveense Molen (beide Loenen), De Garstenmolen en De Hoekermolen (beide Nigtevecht), De Kortrijkse Molen (Breukelen), De Kockengense Molen en De Spengense Molen (beide in Kockengen), De Oukoper Molen (Nieuwersluis), De Westbroekse Molen en de Buitenwegse Molen (beide in Oud Zuilen), De Trouwe Wachter (Tienhoven) en de drie molens in Weesp, De Vriendschap, De Eendraght en Het Haantje.
Verder wordt er in de tentoonstelling aandacht besteed aan verschillende thema’s zoals:
- de bouw van de molen, molens in verval en verdwenen molens;
- het ambacht van de molenaar;
- waterbeheer vroeger en nu.
Dankzij de Foto en Videoclub Loenen zijn alle molens op een bijzondere wijze in beeld gebracht. Daarnaast zijn er veel bruikleengevers bij de tentoonstelling betrokken, die geheel belangeloos hun objecten tijdelijk aan het museum wilden afstaan. En niet onvermeld mag blijven dat deze tentoonstelling met grote betrokkenheid van de molenaars tot stand komt.
Nijenrode, inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer.
Vechtstreekmuseum en Artfund Nijenrode presenteren een unieke duo tentoonstelling:
Nijenrode is sinds zijn oprichting in de 13e eeuw belangrijk geweest in de Vechtstreek en heeft ook veel kunst en belangrijke bewoners gehad. Deze lange geschiedenis en groot aantal kunstuitingen vormen de basis voor deze tentoonstelling met als thema “inspiratiebron voor de kunst”.
In het Vechtstreekmuseum wordt de gehele benedenverdieping ingericht met de kunstcanon vanaf het begin tot 1946. Hierbij kan men onder andere impressies zien van de schilders van de Gouden Eeuw zoals Hondecoeter, Storck, Van der Heijden en Van Ruysdael en natuurlijk de rol van de vorige eigenaar, de internationale kunsthandelaar en -verzamelaar Jacques Goudstikker. Een uniek kunstwerk is een enorm geschilderd “kaasdoek” wat Nijenrode laat zien in Tudor stijl in 1899.
De titel van deze tentoonstelling in het museum is “Nijenrode op Ooghoogte”
Op Nijenrode zal daar in de diverse stijlkamers van het kasteel de 'Verborgen Nijenrode kasteelcollectie' deel van uit maken. Aldaar zullen ook in de tentoonstelling 'Vecht-kunst in de open ruimte' talrijke kunstschenkingen getoond worden vanaf 1946, de oprichtingsdatum van het N.O.I.B. en de voorloper van de huidige Nyenrode Business Universiteit.
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, die in het museum vanaf 8 september voor het publiek is geopend, wordt een uniek kunstboek uitgebracht. Bij aankoop hiervan (via de website van het museum) heeft men ook recht op een rondleiding op Nijenrode met toegang tot het kasteel, wat normaal niet open is voor het publiek. Er worden dit jaar minimaal 11 weekend dagen beschikbaar gesteld voor deze rondleidingen, waarvoor naar verwachting landelijk veel belangstelling zal zijn. Het Vechtstreekmuseum zal hiervoor speciaal zes gidsen opleiden om de bezoekers te begeleiden en deskundige informatie te geven.
Archief burgemeester Schiethart ontsloten
Burgemeester Schiethart was de langstzittende burgemeester van Vreeland: 35 jaar (1911-1946). Van zijn installatie en zijn terugkomst na de Bevrijding (hij is 4 maanden uit zijn ambt gezet geweest door de Duitsers) zijn prachtige fotoboeken gemaakt.
Ook het fotoboek dat bij zijn 25-jarig jubileum als burgemeester is aangeboden is uniek en geeft een mooi beeld van Vreeland in 1936. Zijn zoon Gerard, die opgroeide in Vreeland, is een aantal jaren geleden overleden. Zijn kinderen hebben het hele archief van meerdere generaties Schiethart, bestaande uit deze en andere fotoboeken, prentbriefk aarten, krantenartikelen, brieven en aktes, in bewaring gegeven aan het RHC Vecht en Venen. Achterneef Wiel Schiethart heeft dit archief gedurende twee jaar ontsloten en beschreven. Dat proces in onlangs tot een einde gekomen. Het archief is dus nu te raadplegen en in te zien in Breukelen.